ANNONS
Integritet på Tailsweep

Så är den förbannade flygvärdinnesjukan tillbaka

/

Så var dags igen. Flygvärdinnesjukan är tillbaka. Jag har skrivit om det här såååå många gånger och det lär inte vara den sista. Perioral Dermatit är en hudsjukdom som man aldrig blir av mig om man väl fått den en gång. Den ligger latent och kan när som helst blossa upp. Nu har den kommit tillbaka och jag visste att det skulle hända. Det gör det nästan alltid när jag börjar jobba intensivt och särskilt i kombination med proffssminkningar och sol… Vi är mitt i inspelningarna av nya Bonde söker fru och givetvis är det irriterade. Det kliar så sjukt mycket och så har jag moment 22… för att bli av med det så ska jag vara osminkad helst och gömma mig i skuggan – vilket ju absolut inte funkar med tanke på att jag jobbar med Bonde söker fru i solen och ja med smink på – extra mycket för att dölja allt det röda…

Nu var det ett tag sedan sist för mig och jag har njutit av att slippa de röda prickarna, kliet kring näsan och den torra huden.  Det är så skumt med den här sjukdomen för man vet aldrig hur stort det blir eller hur länge man har det. Ingen gång är den andra lik. Det är också väldigt olika från person till person, vissa får det väldigt besvärligt medan jag ändå klarar mig lindrigt de flesta gångerna.  Jag får röda prickar och eksemröd hud runt näsan och på hakan, ibland prickar runt ögonen. Vissa gånger flagnar huden och blir lite ödlelik. Men det som är jobbigt är att det kliar så jävulskt och sticker. Här på bilden nedan kan ni se början av ett skov.

Sjukdomen upptäcktes tydligen först hos en grupp amerikanska flygvärdinnor på 60-talet och kallas därför även för flygvärdinnesjukan. Det sägs bland annat att man då trodde att det var syrgasmasken som de använde för att demonstrera vid säkerhetsgenomgången som hade bakterier på sig men senare antog man att det snarare var kombinationen av torr luft, smink, feta krämer och stress som framkallade det.

Kända faktorer att försämra Perioral Dermatit är bland annat starkt solljus och värme, varma drycker, starkt kryddad mat, torr flygplansluft, feta ansiktskrämer (typ solskyddskrämer) och smink… Nu när vi dragit igång BSF igen och haft uppstart på Sundbyholms slott med smink – som inte är mitt eget – och sånt så kommer det som ett brev på posten.

Det finns som sagt också mediciner. För att snabbare läka den periorala dermatiten kan Tetracyklinkapslar vara till god hjälp under några veckor. Jag har tagit dom när det varit riktigt illa men väntar alltid länge för det är ju aldrig kul med medicin och just Tetracyklin gör att man blir väldigt solkänslig och bör undvika att vistas i solljus eftersom man annars kan få bestående fläckar och eksem. I Sverige ska man helst inte ta tabletterna under maj – september. Är man utomlands är det inget man vill ta, så ni kan ju förstå att jag velat och behövt undvika det.

Här kan ni knappt se det, dålig bild men ja det som stör mig är att det kliar så mycket och gör näsan alldeles röd. Visst, det är inte nåt extremt och det finns många som lider av betydligt värre saker men jag och många andra delar det här problemet och alla vi har ett behov av att ventilera det. Det här inlägget är till er. Ni är många som frågar hur jag får bukt med det – ja det jag gör är att försöka hålla mig till samma krämer och samma smink hela tiden. Det är när jag byter och blir uppsminkad mycket med annat smink som det här händer oftast. Till och med ifall jag byter schampoo kan det vara en trigger. De krämer jag använder är Ph Formula. Det kan också tilläggas att de krämerna tog slut för ett par veckor sedan, så jag slarvade och använde nån Canoderm jag hittade i skåpet… det i kombination med allt smink.. så ja, slarv straffar sig. Nu har jag köpt nya PH formula, jag är inte sponsrad utan skriver detta för att det är det enda som funkar för mig och jag vill säga det till er som är drabbad som jag.

Nu ska jag sova men tack för alla kommentarer och tips på insta. Ni är bäst!

Linda

4
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00