ANNONS
Integritet på Tailsweep

Flygvärdinnesjukan tillbaka – perioral dermatit

/

Så var dags igen. Flygvärdinnesjukan är tillbaka. Perioral Dermatit är en hudsjukdom som man aldrig blir av mig om man väl fått den en gång. Den ligger latent och kan när som helst blossa upp. Nu var det ett tag sedan sist för mig men ja som ni ser har det kommit tillbaka nu och man vet aldrig hur stort det blir eller hur länge man har det. Ingen gång är den andra lik. Det är också väldigt olika från person till person, vissa får det väldigt besvärligt medan jag ändå klarar mig lindrigt de flesta gångerna.  Jag får röda prickar och eksemröd hud runt näsan och på hakan, ibland prickar runt ögonen. Vissa gånger flagnar huden och blir lite ödlelik. Men det som är jobbigt är att det kliar och sticker och man bara vill vara där med fingrarna och pilla – vilket man så klart inte ska för då blir det värre.

Första gången jag fick det här var när jag var gravid med Lykke. Jag hade då ingen aning om vad det var för något och gick då till en hudläkare på Sophiahemmet som konstaterade att jag drabbats av en åkomma vid namn Perioral dermatit – även kallad Flygvärdinnesjukan – en inflammation i huden som yttrar sig i form av rodnad, måttligt fjällande, kvisslor och knottror i ansiktet. Vanligast runt munnen, näsan och hakan. Men även ut mot kinderna och runt ögonen och efter att man fått det så ökar symtomen successivt.

Sjukdomen upptäcktes tydligen först hos en grupp amerikanska flygvärdinnor på 60-talet och kallas därför även för flygvärdinnesjukan. Det sägs bland annat att man då trodde att det var syrgasmasken som de använde för att demonstrera vid säkerhetsgenomgången som hade bakterier på sig men senare antog man att det snarare var kombinationen av torr luft, smink, feta krämer och stress som framkallade det.

Man vet inte exakt varför vissa får det men bland annat är det vanligare hos kvinnor i 30-årsåldern – med ljus hy och blont hår. När man googlar sjukdomen kan man läsa att ”att perioral dermatit oftast uppstår utan någon uppenbar orsak hos unga vuxna kvinnor. Utslaget försämras av sol och behandlingsförsök med tvål och andra irriterande produkter samt vid klämning och skrapning med fingrar. Ibland kan sjukdomen relateras till stress och riklig användning av smink och olika hudvårdsprodukter.”

I mitt fall så stämmer ju det mesta in. Efter en lång härlig sommar drog allt igång igen för med full fart. Från lugnet i hängmattan, utan underlagskrämer och puder så var det plötsligt smink varje dag, högt tempo och bilresor och stress. Därutöver uppfyller jag ju också de andra kriterierna där jag är blond, ljushyad kvinna ja en bit över 30 år…

Det man generellt sett rekommenderar för att bli av med Perioral Dermatit är bland annat total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, feta fuktkrämer, peeling, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling” . Gör man inte detta så blir det snabbt sämre. Detta är så klart lättare sagt är gjort. Särskilt när man som jag jobbar framför kameran och helst inte ska vara rödmosig i hela ansiktet. Nu har jag en period som är lugn då Bonde söker fru är inspelat klart och Jorden runt har skjutits upp till nästa år så det här ska jag nog få bukt med.

Kända faktorer att försämra Perioral Dermatit är bland annat starkt solljus och värme, varma drycker, starkt kryddad mat, torr flygplansluft, feta ansiktskrämer (typ solskyddskrämer) och smink… Och hade vi nu dragit igång med Bonde söker fru Jorden runt så hade det varit lite svårare….

Det finns som sagt också mediciner. För att snabbare läka den periorala dermatiten kan Tetracyklinkapslar vara till god hjälp under några veckor. Jag har tagit dom när det varit riktigt illa men väntar alltid länge för det är ju aldrig kul med medicin och just Tetracyklin gör att man blir väldigt solkänslig och bör undvika att vistas i solljus eftersom man annars kan få bestående fläckar och eksem. I Sverige ska man helst inte ta tabletterna under maj – september. Är man utomlands är det inget man vill ta, så ni kan ju förstå att jag velat och behövt undvika det.

När jag är uppsminkad så syns det inte så mycket hur pass röd och torr jag är runt näsan, mina röda prickar och kvisslor på hakan går också att nästan helt att sminka över. Men ja, ni som nu läst detta vet ju att det är precis det man INTE ska göra för då blir det värre. Puh. Moment 22, det blir en ond cirkel. Vi får se hur det går den här gången men jag har varit hos en vän som är expert på hud och hon har gett mig en första behandling och krämer anpassade för just perioral dermatit. Så jag hoppas få mitt normala ansikte tillbaka snart som inte är rött och kliar. 🙂

Jag vet att ni är många som också har det här och när jag skriver om det brukar ni fråga saker – gör det gärna om ni vill, så ska jag svara på det jag kan och vet. Många brukar vilja veta vilka krämer jag använder och det kan jag så klart berätta om ni frågar. Det funkar för mig men är ju ingen garanti för att det ska funka på er – men vi som har detta vet ju att när det är som värst är man beredd på att prova det mesta 🙂

Ha en underbar dag så hörs vi

Linda

20
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00